Ψήφισμα λαϊκής συνέλευσης

1. Να ανακληθεί η παράνομη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που δωρίζει γη και νερό στην ΔΕΥΑΘ και προετοιμάζει έτσι την ιδιωτικοποίησή της. Να αποσύρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι την υπογραφή τους, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη μεθόδευση που χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή της.

2. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης και άρδευσης. Διάφανη λειτουργία της ΔΕΥΑΘ και δημοκρατικός έλεγχός της από τους δημότες και τους εργαζομενους. Μέτρηση όλων των εισροών και εκροών νερού.

3. Όχι νέες γεωτρήσεις. Ορθή διαχείριση των επιφανειακών νερών ώστε σταδιακά να κλείσουν και οι υπάρχουσες, που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ταμιευτήρες όπου υπάρχουν ρέματα. Τα επιφανειακά νερά είναι για εμάς, τα υπόγεια παρακαταθήκη για τα παιδια μας και τα εγγόνια μας.

4. Αφαίρεση των αδειών από τα εγκατελειμένα και ρυπογόνα λατομεία, και άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντός τους. Περιορισμό του όγκου εξόρυξης. Όχι στην έκδοση νέων αδειών. Απαγόρευση της καθετοποιημένης εξόρυξης (σχιστήρια), που ρυπαίνει πολλαπλά και σπαταλά τα αποθέματα νερου. Όχι άλλη καταστροφή του νησιού.

5. Άμεση αντιμετώπιση της λειψυδρίας με επισκευή των δικτύων και σωστή διαχείριση των άφθονων πόρων. Επιστημονικός σχεδιασμός με αυστηρή τήρηση των κανόνων. Η Θάσος έχει υπερεπάρκεια νερού. Η λειψυδρία είναι τεχνητή. Η λειψυδρία είναι αδικαιολογητη.

6. Άμεση αποκατάσταση των κατεστραμένων φραγματων και δημιουργία νεων ήπιας μορφης σε όλα τα ενεργά ρέματα της Θάσου, ώστε να καλύπτονται ορθολογικά όλες οι ανάγκες του νησιού σε ύδρευση, άρδευση και εμπλουτισμό του υπόγειου ορίζοντα.

7. Συντήρηση δικτύων ύδρευσης και αρδευσης και οργάνωση πυροπροστασίας.

8. Τριτογενης επεξεργασία των λυμάτων σε όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς, και χρήση του νερού τους για αρδευση.

9. Να φύγουν οι παράνομες συνδέσεις ύδρευσης, που υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του αγαθού και γίνονται πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση.

10. Αναθεώρηση του χωροταξικού ώστε να διασφαλίζει την προστασία του νησιού από τις βλαπτικές για το περιβάλλον δραστηριότητες, και ήπια ανάπτυξη μέσω οικοτουρισμού, οικογενειακών μονάδων, και οικολογικής καλλιέργειας. Ανάκληση της απόφασης 204/2015. Όχι στα μεγαθήρια και τα all-inclusive, που σπαταλουν το νερό και δεν αφήνουν εσοδα στο νησί.

Καλουμε την Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή να προβεί σε όλες τις νομιμες ενεργειες για τη διασφάλιση των παραπάνω, και να επιδιωξει τον συντονισμό με επιτροπές άλλων τόπων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλο το οικοσύστημα, όχι μονο για τους ανθρώπους. Το νερό είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

 

Αρχοντικό Χατζηγιώργη, Θεολόγος

27 Αυγούστου 2016